MAKARON – paliwo dla sportowców!
Drodzy Triathloniści!
W tym roku cykl zawodów Garmin Iron Triathlon związał swoje działania z firmą Czanieckie Makarony. Współpraca ta nie jest przypadkowa – nie ma bardziej triathlonowego produktu żywieniowego niż MAKARON .
Nasza Ambasadorka, specjalistka od żywienia w sportach wytrzymałościowych, Ola Korulczyk przygotowała dla Was krótkie podsumowanie informacji na temat makaronowych możliwości, więc korzystajcie.
Makaron to łatwo dostępny, prosty produkt, często bagatelizowany, czy też wpisywany na listę zakazaną. Makaron to produkt spożywczy, który możemy używać na milion sposobów. Może być głównym składnikiem dania, może być zapiekany, gotowany, możemy go jeść na ciepło i na zimno w formie sałatek, możemy go zapiekać w formie lasagni lub farszować farszem w formie cannelloni, możemy dodać go do zupy, zjeść na słono, lub na słodko. Mamy masę różnych rodzajów makaronu, dzięki którym możemy tworzyć na prawdę fantazyjne, nigdy niekończące się potrawy.
Czy makaron to dobre paliwo dla sportowców?
Makaron jest fantastycznym źródłem węglowodanów, a jak wiemy to podstawowe paliwo dla sportowców. W sportach wytrzymałościowych powinniśmy spożywać ich od 4-8 g na kg masy ciała. To całkiem sporo, zatem sięgać po makaron powinien każdy sportowiec w każdym okresie przygotowania startowego. To jaki powinieneś wybrać makaron w danym dniu zaraz się dowiesz.
(Osoby chorujące na celiakie powinny wykluczyć pszenny makaron i zamienić go na bezglutenowy, ryżowy czy kukurydziany)
Jaki makaron, kiedy wybrać?
W ofercie firmy Czaniecki mamy do wyboru makarony białe na bazie pszenicy durum, makarony pełnoziarniste na bazie pszenicy i pszenne makarony jajeczne z dodatkiem jaj. Zastosowanie każdego z nich będzie najlepsze wtedy, gdy dostosujemy go do danych obciążeń treningowych i planu dnia. Każdy makaron będzie nie tylko dobry źródłem węglowodanów, ale dla tych co nie wiedzą dostarcza on także całkiem sporej ilości białka. W 100 g makaronu znajdziemy średnio ok 10 g białka. Ponadto makaron jest źródłem witamin z grupy B, witaminy E, cynku, żelaza, wapnia, potasu, fosforu, miedzi i manganu. Jeśli wybierzesz makaron pełnoziarnisty będzie w nim dodatkowa porcja błonnika, większa ilość witamin i minerałów oraz będzie lepiej wpływał na glikemię po posiłkową.
Pszenny makaron na bazie pszenicy durum
To taki” must have” w dni z dużą objętością treningową, gdy masz więcej niż jeden trening w ciągu dnia i zależy Ci na szybkim uzupełnieniu węglowodanów. Biały makaron to szybka dawka dużej ilości węglowodanów prostych, które chcemy uzupełniać zaraz po wysiłku, gdy mamy więcej niż 1 trening w danym dniu i zależy nam na szybkiej odbudowie glikogenu mięśniowego pomiędzy treningami. Im więcej potrzebujemy węglowodanów w danym dniu tym częściej sięgamy po proste ich formy, czyli taki biały makaron. W takie dni dobrze jest uzupełnić makaron o pełnowartościowe białko, tłuszcze roślinne wielonienasycone i warzywa. To czy będzie to zdrowy posiłek zależy od Ciebie i tego co do niego dodasz.
Jasny makaron może być wykorzystywany przez Ciebie w momencie stosowania ładowania węglowodanami przed długimi wysiłkami i zawodami. Może być też stosowany jak szybki posiłki po treningowy. W tym przypadku ograniczamy użyty tłuszcz i dodajemy do niego białko np. w postaci jogurtu skyr i owoce.
CZANIECKIE MAKARONY DURUM – kliknij tutaj.
Makaron pełnoziarnisty
Makaron pełnoziarnisty jest nie tylko fantastycznym źródłem węglowodanów, ale też błonnika i lepszym źródłem witamin i minerałów, niż jasny makaron. Ten produkt powinieneś wybrać zawsze wtedy, kiedy zależy Ci na wartościowych węglowodanach i odżywczym posiłku. Możesz wykorzystać go do wieczornej sałatki makaronowej, która zadba o odpowiednią podaż węglowodanów, ale zadba też o lepszą glikemię po posiłkową. Produkty pełnoziarniste dłużej się trawią ze względu na błonnik, który spowalnia opróżnianie żołądka. Dzięki temu mamy stabilniejszą glikemię po posiłkową, węglowodany
CZANIECKIE MAKARONY PEŁNOZIARNISTE – kliknij tutaj.
Makaron jajeczny
Ten typ makaronu możesz wykorzystać w dni, kiedy potrzebujesz więcej kalorii. Są one bardziej kaloryczne, z uwagi na to, że zawierają odrobinę więcej tłuszczy niż te bez jajek. Makarony jajeczne będą też lepszym źródłem żelaza, kwasu foliowego, witamin z grupy B i luteiny, która zawarta jest w źółtku jaja. Makaron jajeczny będzie miał podobne właściwości odżywcze jak biały z pszenicy durum, dlatego proponuję stosować go w dni z dużą objętością treningową. W dni, kiedy zależy nam na podbiciu kalorii, na dostarczeniu dużej ilości węglowodanów i mniejszej ilości błonnika.
CZANIECKIE MAKARONY JAJECZNE – kliknij tutaj.
W ofercie naszego Sponsora Strategicznego, Makaronów Czanieckich znajduje się 38 rodzajów makaronów – 5 jajecznych, tłoczonych, walcowanych, makaronów bez jajecznych wyprodukowanych w 100% z semoliny oraz makaron z dodatkiem błonnika. Na ich stronie znajdziecie wyjątkowe i przepyszne przepisy, więc koniecznie tam zajrzyjcie https://czaniecki.pl/przepisy/.
Zapraszamy również do polubienia profili naszego Sponsora na FACEBOOKU i INSTAGRAMIE.